Ondernemers, net mensen?

“Ondernemer zijn betekent initiatief nemen en marktkansen najagen….”(volgens Wikipedia).

Bij het najagen van kansen komen vragen als vanzelf. Op welke marktontwikkelingen moet ik reageren? Weet de klant wel wie wij zijn? Komen er wel genoeg klanten binnen? Hoe houd ik mijn medewerkers scherp? Wat zou ik beter en anders moeten doen? Hoe kan ik slimmer inkopen? Welke antwoorden je uiteindelijk geeft heeft alles te maken met wie je bent en hoe je omgaat met informatie. De ondernemer is altijd op zoek naar rendement en succes. Dat is heel persoonlijk en dus voor iedereen anders. Gelukkig maar, want de ideale ondernemer bestaat niet.

Wie of wat bepaalt eigenlijk dat succes? Wanneer ben je succesvol?

Succesvol zijn is voor iedereen verschillend. Die vraag met je jezelf dus stellen….. ‘wanneer ben ik succesvol als ondernemer?’.  Het zorgvuldig kunnen beantwoorden van deze vraag zegt veel over hoe je je ondernemerschap invult. Ben je met een hobby bezig en vooral heel vakinhoudelijk georiënteerd of weet je wat je doet in het proces wat leidt naar rendement en continuïteit. Allesbepalend hier is de manier van kijken. Dat heeft invloed op het succes zijn van jouw onderneming. Heb jij de sleutel tot succes?

Ondernemers zijn net mensen… Dus mensen die ergens goed in zijn en waar de mogelijkheid hebben om verder te ontwikkelen. Iedereen heeft zijn specifieke kwaliteiten, maar ben je je ervan bewust?
In het ontwikkelingstraject van ‘Mijn Tent wordt Top’ laten we de ondernemer opschrijven waar hij zelf vindt dat hij goed in is. We merken dan dat het wel heel logisch lijkt om dat te weten, maar dat het niet zo logisch is. Men vindt het zelfs lastig. Weet jij waar je goed in bent? Kun jij je op basis daarvan onderscheiden? Als het antwoord nu NEE is, dan wordt het tijd voor een momentje voor jezelf!

Ondernemen is geweldig, maar iedere ondernemer weet dat niet alles even leuk is in het leven van de ondernemer. De leuke dingen van het ondernemer zijn die horen vaak bij je en daar ben je goed in. Het tegenovergestelde is ook vaak waar. De minder leuke dingen, daar ben je ook minder goed in. Maar hoe ga ik om met aspecten die ik eigenlijk niet zo goed kan? Hoe pak je dat aan? Hopelijk is delegeren dan één van de kwaliteiten waarover je beschikt. Is dat niet zo? Doe jij het liefst alles alleen? Wellicht is het goed te overwegen om een rond te kijken of er iemand om je heen is die het wel leuk vind. Waarschijnlijk is die medewerker daar ook goed in en er dus wat van maken.
Dat is altijd beter dan wanneer jij je er snel even van afmaakt.
In ‘Mijn tent wordt Top’ is dit echt een thema. Welke werkzaamheden dienen zich aan, kijk wat er moet gebeuren en kijk wie het kan doen. Eerst kijken, dan pas doen! Ook als ben je er zelf sneller mee klaar. Maak je medewerkers beter!

Jij bent de bepalende factor in jouw onderneming!
Zorg dat je weet waar je goed in bent. Kijk naar je medewerkers en beoordeel waar zij goed in zijn! Maak keuzes! Jij hebt de keuze, jij bepaalt!
Reflectie is toverwoord
Wanneer jij zelf bepaalt wat je doet, wanneer je het doet en op welke manier, dan is het wel erg belangrijk om iets meer zekerheid te hebben bij het maken van die keuzes. Jezelf reflecteren is dan zeer belangrijk. Dat helpt in het bewust worden van je gedrag en voorkomt dat het ‘ineens weer zaterdag is…’. Vragen als; ‘wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan?’ of ‘Zijn er bepaalde handelingen geweest die ik de volgende keer anders zou doen?’ of ‘Waar leg ik morgen de focus?’.
Allemaal vragen die betrekking hebben op jezelf. Dat is mooi, want JIJ bent de bepalende factor in jouw onderneming!