Uit de titel van dit stuk zou je kunnen opmaken dat we nog volop in de Sinterklaas-periode zitten. Niets is minder waar, want geven kan je het hele jaar door doen. En dan is de vraag; “Wat geef ik?” Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat er wat moet worden toegelicht.

Met mensen is er iets merkwaardigs aan de hand. Zij hebben de overtuiging dat ze beschikken over een prima zelfbeeld. Anders gezegd, ze weten prima wat ze doen, hoe ze over willen komen. Toch hebben we onszelf en hoe we ons gedragen, nog nooit gezien. Vreemd eigenlijk? Je kunt natuurlijk een filmpje of een foto van jezelf maken, maar dat geeft nog niet weer hoe anderen jouw door de dag heen ervaren. Dat kan trouwens heel plezierig zijn, maar ook heel vervelend.

Wanneer we naar kinderen kijken, dan weten we dat ze ontzettend leuk, maar soms ook lastig kunnen zijn. Hoe ga je daar als ouder mee om? Binnen het gezin doen huisgenoten soms heel gezellig, maar er zijn ook momenten dat je vol onbegrip naar een ander kunt kijken. En hoe is dat voor een ondernemer? Hoe kijkt die naar zijn medewerkers? Is de ondernemer altijd trots en tevreden over de prestatie van zijn medewerker? Zegt hij dat ook? En wat als dat niet zo is? Komen we dan in actie? En hoe doen we dat dan?

In het ondernemersprogramma ‘Mijn Tent wordt Top’ is deze vorm van communicatie een heel belangrijk onderdeel. Dat blijkt vooral uit de interesse van de deelnemers wanneer we het onderwerp aansnijden. Dan wordt trouwens ook gelijk duidelijk dat we er niet goed in zijn en dat we het te weinig (bewust) doen. Genoeg reden om er in dit artikel aandacht aan te besteden.

 

Feedback

Dit artikel gaat over de Engelse term “Feedback”, wat letterlijk ‘terugkoppeling’ betekent. Terugkoppelen of teruggeven aan een ander hoe hij/zij op jouw overkomt. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Stel je eens voor dat je te pas en te onpas iedereen maar loopt te vertellen wat je van de betreffende vindt. Dat zou erg raar zijn.
Bij het geven van feedback is het dus erg belangrijk dat er een relatie is tussen de gever en ontvanger.

Feedback geef je omdat je een ander wilt duidelijk maken wat hij doet en wat daar het gevolg van is. Let op, ons gedrag is voor het grootste gedeelte onbewust. Het is dus van groot belang dat een ander af en toe aangeeft hoe je overkomt.

Stel je voor dat je bij de ander iets ziet wat je erg bevalt en je zegt wat je ziet? Dan zal je de ander met jouw opmerking energie geven, motiveren. We noemen dat ook wel een compliment.
Kijk eens naar het volgende voorbeeld waarin een ondernemer iets zegt tegen zijn medewerker:
“Ik zag net dat je die klant een vaas bij het boeket verkocht……. Ik merkte aan hem dat hij dat erg prettig vond en er blij mee was…… Dat is nu precies zoals ik het graag zie, want bijverkoop is voor ons erg belangrijk…….”

Wat heb je met deze manier van communiceren eigenlijk nog meer verteld? Ik noem er slechts een aantal. Je zegt; “goed gedaan!”; “dit is precies zoals ik het wil”;

Wat gebeurt er op zo’n moment allemaal met de medewerker? Met zijn energie bijvoorbeeld? En met zijn beeld over wat goed is voor het bedrijf?
Hoe belangrijk is dat voor jou als ondernemer? Je bent toch gebaat bij energieke medewerkers die weten welke kant het op moet? Hoe vaak deel jij een compliment uit?

Nu zien we door de dag heen niet alleen maar leuke, positieve dingen. Daar zijn dingen bij waarvan jij echt wilt dat het de volgende keer anders gaat. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat de betreffende medewerker ander gedrag gaat vertonen? Hoe zorg je ervoor dat je de medewerker bij het teruggeven jouw zienswijze, toch gemotiveerd houdt en er geen discussie ontstaat?

Voordat ik ga uitleggen hoe je dat het beste kan doen is het goed om eens na te denken hoe leuk het is om feedback te krijgen. Hoe prettig vind je dat zelf? Is het belangrijk hoe men zoiets tegen je zegt? Hoe belangrijk is het dus om je te realiseren dat wanneer jij feedback gaat geven, een ander deze feedback moet gaan ontvangen. Denk daar dus aan, want je bent elkaar zomaar kwijt.

 

4G-methode

Dan is het goed te weten dat het mogelijk is. Iemand zijn gedrag sturen en motiveren in de juiste richting. Wel is het dan van groot belang, dat je aan één belangrijke voorwaarde houdt.

Begin  je zin bij het feedback geven altijd met ‘ik’.

Jij hebt immers iets geconstateerd waar je verandering in wilt brengen. De ander doet in jouw ogen wellicht iets niet helemaal goed, maar zelf is hij van mening dat hij goed bezig is. Hou er altijd rekening mee dat de ander niet bewust iets verkeerd doet.

Met de 4g methode speel je in op het gedrag dat je van de ander gezien hebt. Verder deel je het gevoel dat je daar bij krijgt, zeg je welke gevolgen de handeling heeft. Tenslotte vermeld je wat het door jouw gewenste gedrag is.

Nogmaals, de ander kan de feedback op deze positief ontvangen. Het is hem/haar namelijk nog niet eerder opgevallen en als je niet weet wat je verkeerd doet, kun je het ook niet veranderen. Eigenlijk is zo’n mededeling een cadeau aan de ander.

Een voorbeeld van de 4G-methode.

Stel, een van je medewerkers komt al een paar dagen net laat. Je hebt het even gelaten, maar nu ben je er klaar mee. Je hebt besloten om de betreffende maar eens feedback te geven. Doe dat dat op een professionele, vakkundige wijze, nl.;

Welk gedrag zie IK?
ik zie dat je al een aantal dagen net te laat komt en dat vind ik vervelend

Welk gevoel heb IK erbij?
ik heb het gevoel dat je het zelf niet echt in de gaten hebt

Welk gevolg heeft het volgens IK?
ik merk dat we daardoor de dag niet goed kunnen starten

Welk gedrag wens IK?
ik zou graag zien, dat je vanaf morgen om 08.00 uur aanwezig bent

Het toverwoord is IK.
Ik zie, ik vind, ik merk, ik wil…..

Feedback, een interessant thema, waar in veel gevallen een hoop te winnen is. Want, feedback zorgt ervoor dat de communicatie met iedereen die voor jou belangrijk is, beter wordt. Met alle positieve gevolgen van dien. Dus, wat geef jij?